Відділ з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення повідомляє і застерігає
На часі для хліборобів настав найважливіший та найвідповідальніший період – збирання врожаю. Жнива є причиною особливої турботи як для хліборобів, так і для громад, адже через чиюсь прикру недбалість усе, що виростили люди, може бути втраченим.
З настанням пожежонебезпечного періоду різко зростає ймовірність пожеж. Основними причинами виникнення пожеж є сукупність погодних і людських факторів, недотримання правил пожежної безпеки та пожежного захисту сільськогосподарських угідь, лісосмуг, ліній електропередачі, газопроводів, доріг у літній пожежонебезпечний час.
З метою недопущення виникнення пожеж у період жнив, нагадуємо основні вимоги норм з питань пожежної безпеки при збиранні врожаю:
– до початку збирання врожаю вся техніка, агрегати та автомобілі повинні бути обладнані первинними засобами пожежогасіння та іскрогасниками. Трактористи, комбайнери, їх помічники та інші особи повинні пройти протипожежний інструктаж;
– перед дозріванням колосових, хлібні поля у місцях прилягання їх до лісових масивів, степової смуги, автомобільних шляхів та залізниць мають бути обкошені (із прибиранням скошеного) і оборані смугою не менше 4 м завширшки;
– у період збирання забороняється спалювання стерні, післяжнивних залишків та розведення багать на полях;
Не дозволяється заправляти зернозбиральну техніку пальним у хлібних масивах та у нічний час в польових умовах. Суворо забороняється палити та користуватись відкритим вогнем поряд із хлібними масивами. Водії повинні пам’ятати, що не можна викидати недопалки в бік полів, це може призвести до пожежі зі значними втратами.
ШАНОВНІ ГРОМАДЯНИ, ПАМ’ЯТАЙТЕ!
Випалювання стерні, сухої трави, поживних залишків соломи на ланах може призвести до пожеж на сусідніх полях, на територіях приватних домоволодінь, лісопосадках, відключень повітряних ліній електропередачі надвисокої напруги. Це завдає державі великих матеріальних та економічних збитків. Дим, що виникає внаслідок горіння та тління, потрапляє до населених пунктів, що викликає масове невдоволення громадян, алергічні захворювання, завдає шкоди навколишньому середовищу.
Нагадуємо, що палити, розводити багаття, застосовувати відкрите полум’я на хлібних масивах та поблизу них, а також біля скирт соломи та сіна заборонено. Туристичні намети не можна ставити ближче 100 метрів від поля. Під час жнив не слід ходити по перекритим тимчасовим дорогам та стежкам. Дорослі повинні подбати, щоб діти не бавилися з вогнем поблизу хлібних масивів.
ДІЇ В РАЗІ ВИНИКНЕННЯ ПОЖЕЖІ
У всіх випадках виникнення пожежі треба негайно повідомити до пожежно-рятувального підрозділу за телефоном «101». До приїзду рятувальників гасити вогонь наявними силами та первинними засобами пожежогасіння. Для обмеження розповсюдження вогню, зону горіння необхідно обов’язково оборати.
Приступати до гасіння пожежі треба шляхом збиття полум’я або засипанням полум’я землею. Після гасіння пожежі організувати спостереження спеціально виділеною групою людей до повної ліквідації усіх осередків горіння.
При виникненні пожежі на комбайні необхідно відключити молотарку, при нагоді вивести машину з масиву, заглушити двигун, відключити акумуляторні батареї і почати гасіння. Для цього в першу чергу треба використати вогнегасники, закидати вогонь землею.
Під час гасіння пожежі на зернотоку, складах із зерном треб: враховувати, що вода і дим псують зерно. Тому не слід поливати водою зерно в тих місцях складу, яким вогонь безпосередньо не загрожує. Необхідні терміново вимкнути електрострум, зупинити роботу зерноочисних машин, вимкнути розвантажувальне обладнання, потім приступити до гасіння вогню. Зерно, як зберігається в мішках, виносять із приміщення. Насамперед треба збити полум’я, а потім остаточно погасити вогонь розсіяним струменем води.
З метою недопущення виникнення пожеж під час проведення збирання зберігання та переробки врожаю суб’єктам господарювання рекомендуємо приділяти особливу увагу на дотриманні основних вимог нормативно-правових актів з питань охорони праці та пожежної безпеки.
Крім того, беззаперечне дотримання вимог охорони праці та створення безпечних умов під час виконання сезонних робіт. Саме це допоможе знизити ризики виникнення нещасних випадків та не допустити смертельного травматизму на виробництві.
Для поліпшення стану охорони праці й попередження виробничого травматизму суб’єктам господарювання, фізичним особам-підприємцям необхідно:
Здійснювати постійний контроль щодо дотримання працівниками законодавчих та нормативних актів з питань охорони праці, вимог інструкцій з охорони праці, вимог безпеки під час виконання робіт; за утриманням в справному стані та безпечною експлуатацією обладнання, машин, механізмів, електрогосподарства, газового господарства, об’єктів котлонагляду.
Не допускати до виконання робіт із підвищеною небезпекою працівників, які не пройшли в установленому порядку інструктажі, навчання та перевірку знань з охорони праці.
Вимоги щодо безпеки при експлуатації сільськогосподарської техніки:
Не дозволяється:
– Експлуатація несправних машин та обладнання;
– Експлуатація сільськогосподарських тракторів без електростартерного запуску двигуна та з відсутньою або з несправною системою блокування запуску двигуна при включеній передачі.
Вимоги щодо безпеки під час збирання зернових, зернобобових та круп’яних культур
3.1. Під час роботи в полі та переміщення по дорогах на зернозбиральному комбайні дозволено перебувати лише комбайнеру.
3.2. Запасні ножі збиральних машин необхідно зберігати у дерев’яних чохлах на польовому стані.
3.3. Не дозволяється перебування працівників у кузові автомашини або тракторного причепа під час заповнення їх технологічним продуктом, а також під час транспортування продукту до місця складування.
3.4. Комбайни повинні бути забезпечені дерев’яними лопатами для проштовхування злежаного зерна у бункерах до вивантажувального шнека.
3.5. Збиральні машини повинні бути забезпечені міцними дерев’яними підкладками для встановлення домкрата.
3.6. Під час переїзду вивантажувальні шнеки та інші робочі органи збиральних машин повинні бути переведені в транспортне положення. Дистанція між збиральними машинами повинна бути не менше 50 м.
3.7. Перед початком зернозбиральних робіт необхідно:
– на відведених ділянках влаштувати обладнані польові стани й місця для
відпочинку працівників;
– перевірити висоту провисання проводів повітряних ліній електропередач.
Вимоги щодо безпеки під час післязбирального доробляння та зберігання зернових, зернобобових та круп’яних культур
4.1. Післязбиральну обробку зерна у приміщеннях зерносховищ
дозволено виконувати лише за умови наявності окремих спеціальних відділень для протруєння, очищення, сушіння та зберігання зерна, оснащених системою аспірації.
4.2. Не дозволяється використовувати для протруювання насіння обладнання, агрегати, комплекси і токи, які призначено для післязбирального доробляння та зберігання продовольчого і фуражного зерна.
4.3. Не дозволяється експлуатувати машини і обладнання без захисних огорож.
4.4. Не дозволяється у місцях проведення робіт з консервування зерна та зберігання хімічних консервантів вживати їжу, палити та користуватися відкритим вогнем.
Разом з тим увагу слід звернути на роботу неповнолітніх, жінок.
Також необхідно забезпечити дотримання вимог безпеки:
– під час перевезення працівників до місця роботи;
– під час робіт у темну пору доби;
– під час вивантаження та навантаження вантажів;
– під час ремонту техніки в польових умовах, зокрема, шиномонтажу.
Сурове дотримання правил пожежної безпеки під час збирання врожаю – обов’язок кожного громадянина!