Держпродспоживслужба інформує
БОТУЛІЗМ – гостра інфекційна хвороба летальність якої сягає 20 відсотків. Збудники ботулізму широко поширені в природі й тривалий час можуть перебувати в ґрунті у вигляді спор та присутні в кишечнику домашніх і диких тварин, водоплавних птахів, риб. Більшість харчових продуктів (гриби, овочі, фрукти, зерно, м’ясо, риба та інші), які забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму. Спори витримують кип’ятіння до 5 годин (при домашньому консервуванні продуктів спори не знищуються).
Без доступу кисню, бактерії ботулізму починають розмножуватися й виділяти токсин, який є найсильнішою бактеріальною отрутою. Він не руйнується кишковим соком.
Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не можна виявити візуально. Особливо небезпечні консерви домашнього приготування, копчена, в’ялена м’ясна і рибна продукція, а також продукти, в яких є умови для розвитку збудників та токсиноутворення.
У питаннях профілактики ботулізму основним є дотримання чистоти сировини. Тому, чим чистіше відмито городину та іншу сировину перед консервуванням, тим менша ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму.
ВАЖЛИВО!
Добре стерилізувати банки й кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів. Продукти повинні консервуватися тільки у свіжому вигляді. При консервуванні в домашніх умовах, особливо м’ясних і рибних продуктів, необхідно протягом двох діб прогрівати їх при температурі 100°С 5 хвилин для переходу спор у вегетативну форму, після чого простерилізувати консерви в автоклаві при температурі 120°С – не менше 40 – 60 хвилин з подальшою їх герметичною упаковкою. Необхідно суворо дотримуватись термінів та температурних режимів зберігання готової продукції.
Перед вживанням консервів необхідно їх ретельно прогрівати або кип’ятити у продовж 15-20 хвилин, вживати в той же день, оскільки токсин ботулізму в більшості не змінює зовнішній вигляд, смак і запах харчового продукту;
Необхідно категорично виключити придбання виготовлених в домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, соленої риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.
Потрібно знати:
Час від моменту вживання неякісного продукту до перших ознак захворювання на ботулізм проявляються від кількох годин до 2-3 днів. Хвороба на початку характерна розладами з боку шлунково-кишкового тракту: болі у животі, нудота, блювання, пронос.
Далі приєднуються характерні ознаки ураження центральної нервової системи – погіршення зору (двоїння в очах, «сітка» перед очима, важкість при читанні). Хворі скаржаться на спрагу, сухість слизових оболонок, змінюється тембр голосу, біль під час ковтання тощо. Крім того, хвороба супроводжується загальними симптомами: слабкість, сильний головний біль, запаморочення, безсоння, підвищення температури тіла.
У складних випадках відбувається ураження дихальних м’язів, турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.
У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря і ні в якому разі не займатися самолікуванням!
Світлана ТКАЧУК
Головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Хмельницького РУ ГУ ДПСС у Хмельницькій області.