Деражнянське відділення Хмельницького районного відділу Державної установи «Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» інформує
Із настанням теплої пори року збільшується кількість випадків захворювання на гострі кишкові інфекції, серед яких значне місце займає сальмонельоз. На тлі повномасштабної війни ризики виникнення таких хвороб значно зросли. Цьому сприяють обмежений доступ до чистої питної води та засобів гігієни, перебування в місцях великого скупчення людей, висока температура повітря, зниження терміну придатності та зберігання продуктів тощо.
Особливо доречно нагадати про небезпеку сальмонельозу перед Великодніми святами, коли зазвичай готуються та вживаються багато страв з використанням яєць, м’яса, молочних продуктів.
Сальмонельоз – гостре інфекційне захворювання, що характеризується переважним ураженням травної системи з розвитком вираженої інтоксикації, блювоти, діареї, зневоднення організму, а іноді й сепсису. Проте, можливе і бактеріовиділення без будь-якої клінічної картини.
Збудник сальмонельозу – бактерії роду Salmonella. Основним місцем їх знаходження є кишківник тварин, птахів та людини. Вони дуже стійкі у зовнішньому середовищі та харчових продуктах. Збудники кишкових інфекцій (ентеро- та ротавіруси, сальмонела, шигела, кишкова паличка тощо) значно швидше і простіше передаються від людини до людини. Кишкові інфекції мають дуже високу здатність до передачі, а імунітет, що виробляє організм після одужання, є вкрай нетривким.
У кисломолочних продуктах за температури +4°С сальмонели зберігаються протягом 48 годин, у молоці за кімнатної температури – до 4-10 діб, у холодильнику – у сирах – від 7 до 13 місяців. У яйцях птахів сальмонели можуть зберігати життєздатність до 3-9 місяців, у ковбасних виробах – від 6 до 130 днів. Соління та копчення м’ясних продуктів не гарантує безпеку від зараження, оскільки у копченому м’ясі із 12-19% вмістом солі збудник знаходиться до 75 днів.
Сальмонели мають здатність не лише стійко зберігатись в навколишньому середовищі, а й розмножуватись в продуктах харчування, зокрема в м’ясних, молочних продуктах, холодці, бульйонах, паштетах та виробах із фаршу. За оптимальної температури 20-37°С, незначне зараження продуктів через 4-7 годин перетворюється на масивне забруднення. При цьому не відбувається змін кольору, запаху, смаку самого продукту.
Як виникає зараження?
Джерелом сальмонел для людей є хвора людина або бактеріоносій збудника, хворі на сальмонельоз домашні тварини (ВРХ), домашні птахи, забруднені яйця, особливо, водоплаваючої птиці (гусей і качок).
Найбільшу небезпеку становлять хворі з легкими і стертими формами хвороби. Збудники потрапляють в організм людини через рот з забрудненими харчовими продуктами, водою та через брудні руки.
Потрапляючи до організму людини, сальмонели розмножуються у тонкій кишці. Інкубаційний період (час від зараження до проявів хвороби) триває від декількох годин до 7 діб.
Основні прояви хвороби: загальна слабкість, блювання, пронос, біль у животі, підвищення температури, можуть спостерігатися судоми гомілкових м’язів.
Профілактика сальмонельозу:
- Мийте ретельно руки з милом після відвідування вбиральні, перед приготуванням та вживанням їжі, годуванням немовлят.
- Не споживайте продукти сумнівної якості та з закінченим терміном зберігання.
- Сирі овочі та фрукти мийте під проточною водою і кип’ятіть обов’язково фляжне молоко.
- Сирі продукти тваринного походження слід відразу покласти в холодильник і зберігати їх окремо.
- Яйця, перед тим, як поскладати в холодильник, слід ретельно вимити.
- Приготовлену теплу страву з сирих яєць (соус) необхідно вжити в їжу в перші дві години після приготування. А якщо це холодна страва (майонез), то зберігати в холоді не більше доби.
- Яйця водоплаваючої птиці (качині, гусячі) вживайте тільки для приготування тіста, а також в страви, що підлягають достатній термічній обробці.
- М’ясо і птицю необхідно добре проварювати або прожарювати невеликими шматками.
- Страви, до яких додають молоко або яєчний жовток, необхідно додатково проварити.
- Для сирих продуктів використовувати окремий посуд та приладдя, після вживання обдавати окропом.
- Дотримуватись на кухні чистоти, своєчасно прибирати сміття, харчові відходи.
Ефективне лікування цього захворювання можливе лише в умовах інфекційного стаціонару. Неефективне лікування часто призводить до стійкого, безсимптомного носійства.
Дотримуйтесь правил гігієни! В разі виникнення кишкових розладів не займайтесь самолікуванням! Точний діагноз можуть встановити лише медики й призначити правильне лікування! Це збереже ваше здоров’я і життя!