Відділ безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Хмельницького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області повідомляє
До уваги жителів Летичівської громади!
У зв’язку зі спалахом цієї важкої хвороби, що зафіксована у Хмільницькому районі Вінницької області, попереджаємо про небезпеку її розповсюдження.
Африканська чума свиней (АЧС) – це надзвичайно заразна вірусна хвороба свиней усіх вікових груп, що характеризується гострим перебігом та проявляється лихоманкою, значними крововиливами, синюшністю, змертвінням шкіри, ураженням внутрішніх органів та високою смертністю, що призводить до значних економічних збитків. Смертність досягає 98-100%. На АЧС хворіють домашні та дикі свині, незалежно від породи, віку та статі. Інкубаційний період може тривати від 3-х до 15-ти діб. Характерними для хвороби є такі ознаки:
- раптова загибель тварини.
- підвищення температури тіла до 40,5- 42 градусів.
- синюшність шкіри та червоно-фіолетові плями на шкірі черева, підгрудка, п’ятачка, кінцівок;
- пронос;
- задишка;
- хитка хода;
- параліч тазових кінцівок.
Зараження відбувається шляхом безпосереднього контакту (від свині до свині), через ґрунт, воду, транспортні засоби, бродячих тварин, птахів, комах та обслуговуючий персонал, при згодовуванні харчових відходів, що містять продукти забою хворих та перехворілих тварин.
Хвороба може швидко поширюватись на сусідні господарства, завдаючи значних економічних збитків внаслідок загибелі тварин та ліквідації всього свинопоголів’я в регіоні.
Як запобігти занесенню вірусу АЧС в господарство?
- утримувати свиней в закритих приміщеннях;
- не допускати їх вигулу та контакту з іншими тваринами;
- обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі;
- застосовувати окремі засоби догляду, інвентар;
- не дозволяти відвідування господарства та тваринницьких приміщень стороннім особам;
- не купувати свиней у не встановлених для цього місцях та без ветеринарних документів;
- не забивати хворих свиней та не переробляти туші захворілих тварин;
- не утримувати в особистому господарстві свиней, якщо ви мисливець на диких свиней;
- не згодовувати тваринам харчові відходи, що містять свинину чи продукти забою свиней без проварювання.
Не займайтесь самолікуванням своїх тварин! При найменшій підозрі захворювання – звертайтесь до спеціалістів ветеринарної медицини.