Заходи,спрямовані на запобігання ускладнень епідемічної ситуації в загальноосвітніх навчальних закладах, визначені постановою Головного державного санітарного лікаря України від 30 червня 2020року №42 «Про затвердження Тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів в період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID -19)».
Тож, які саме заходи безпеки мають бути передбачені в школах вже з 1 вересня?
-Перший день у школі буде без традиційного свята першого дзвоника, адже відтепер діє обмеження на проведення масових заходів.
– Вхід учнів до школи буде здійснюватися за розробленими маршрутами із задіянням усіх існуючих входів. Допуск до закладу батьків заборонено.
– На кожному вході мають бути обладнані місця для обробки рук антисептичними засобами, користуватись якими діти мають під наглядом персоналу школи. – Перед початком роботи буде проводитись температурний скринінг всім працівникам, а учнів мають опитувати щодо їх самопочуття та наявності симптомів респіраторної хвороби.
– Усіх працівників закладу необхідно забезпечити 5-денним запасом засобів індивідуального захисту із розрахунку 1 захисна маска на 3 години роботи.
Також передбачено проведення інструктажу для працівників щодо правил використання засобів індивідуального захисту.
– Учнів захисними масками мають забезпечити батьки. Захисні маски дітьми можуть не використовуватись під час проведення занять у навчальних аудиторіях, а от під час пересування приміщеннями використання масок є обов’язковим.
– Збір використаних засобів індивідуального захисту має відбуватись в окремі відповідно промарковані контейнери (урни) з кришками та поліетиленовими пакетами.
– Для полегшення організації двостороннього руху коридорами на підлогах має бути нанесена розмітка. – В школах необхідно мінімізувати пересування учнів між навчальними кабінетами шляхом проведення занять впродовж дня в одній і тій самій аудиторії. Після кожного заняття необхідне провітрювання приміщення протягом 10 хвилин. Деякі уроки будуть проводитись на відкритому повітрі.
– Санітарні кімнати повинні бути забезпечені рідким милом, антисептичними засобами та паперовими рушниками (або електросушарками для рук).
– Після проведення занять у кінці зміни/ робочого дня забезпечити проведення вологого прибирання із дезінфекцією усіх поверхонь.
– Медичні пункти мають бути забезпечені необхідним обладнанням та медикаментами.
– Необхідно виділити окреме приміщення для тимчасової ізоляції учнів з ознаками гострої респіраторної хвороби.
– Мультипрофільне харчування на період карантину забороняється (шведський стіл).
– Відстань між столами має становити не менше 1,5 м, а розміщення за столом – не більше 4 осіб.
– Чергування учнів в обідній залі не дозволяється, а от черговий вчитель має здійснювати заходи для попередження скупчення дітей перед входом до обідньої зали та в ній.
– Буфетна продукція має обов’язково мати індивідуальне пакування.
– В місцях потенційного скупчення (біля лінії роздачі, буфету) має бути нанесене маркування для дотримання дистанції під час перебування у черзі.
– Миття столового посуду, розносів необхідно здійснювати з обов’язковою дезінфекцією.
– Столові прибори, розноси не можуть бути у вільному доступі для відвідувачів їдальні.
– Працівники їдальні, які видають страви або здійснюють розрахунок, повинні бути забезпечені засобами індивідуального захисту.
До початку роботи всі працівники харчоблоку повинні пройти медичний огляд згідно вимог наказу МОЗ України № 280 від 23 липня 2002 року «Щодо організації проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів працівниками окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб».
Обов´язковою вимогою є проведення лабораторних досліджень води питної на відповідність вимогам ДСанПіНу 2.2.4.171-10 за мікробіологічними та санітарно-хімічними показниками.
Дотримання усіх вище зазначених вимог сприятиме запобіганню ускладнення епідемічної ситуації в організованих дитячих колективах.