САНКТУАРІЙ ЛЕТИЧІВСЬКОЇ БОГОРОДИЦІ

Санктуарій Летичівської Богородиці – одна з прекрасних пам’яток архітектури XVII ст. Тут довгий час знаходилась чудотворна ікона Летичівської Богородиці, створена за зразком відомої ікони з римської базиліки Santa Maria Maggiore (“Сніжної Богородиці”). Папа Климент VIII подарував цей образ домініканам, які відправилися на Поділля за запрошенням єпископа Волуцького. У 1606 році до Летичева прибули монахи-домініканці, які заснували тут монастир, будівництво якого тривало до 1638 року.          

Перекази свідчать, що невдовзі після того, як Ян Потоцький побудував у 1606 році в Летичеві фортецю до її брам прийшли брати проповідницького ордену, але зустрілись з негостинністю міського старости. Ян Потоцький не лише заборонив місіонерам оселитися в місті, а навіть до нього входити. Однак, на прохання дружини Єлизавети дозволив їм оселитися в передмісті на Залетичівці у двох сільських хатах.

Одного разу пізно вночі ченці молилися перед іконою Діви та Сина, яку принесли з собою. Мешканці містечка побачили надзвичайне сяйво, немов спалахнула пожежа. Подумали, що горять хати. Але коли наблизились до хатини, де молились ченці, побачили диво: світло, наче вогняний стовп, сходило від ікони Богородиці у небо. Сповнені радості та щастя, впали на коліна, віддаючи шану Пресвятій Діві Марії. Туди ж прибула і шляхта, і сам староста Ян Потоцький. Він простояв на колінах до ранку, віддаючи у володіння Пресвятій Діві свій замок і увесь край. Староста прийняв визнання віри і свою фортецю пожертвував на оселю для Цариці Небес.

Під час одного з багатьох наїздів татар на Поділля під Летичевом зі своїм втомленим і знесиленим військом затримався Станіслав Ревера-Потоцький (згодом великий гетьман корони і воєвода Київський та Краківський). Коли гетьман зі своїм військом розбили табір для відпочинку у сні він бачить постать жінки, що остерігає його про небезпеку ворога. Зібрана рада старшин переконує його про надмірну втому і знесилення, переконують не звертати уваги на видіння. Та видіння повторилось знову і знову. Він віддав наказ готуватись до бою. Перші промені сонця показали татарські війська, що насувались. Заспівавши за звичаєм старовинну пісню “Богородиця”, мужні оборонці кинулися в бій. Після перемоги гетьман прибув до храму, щоб скласти подяку Богові. На іконі він побачив ту саму жінку з видіння. Сповнений прагнення увіковічити спомин про отриману Небесну опіку, гетьман і все його військо склали так зване “копитове” пожертвування на будівлю мурованого храму у Летичеві.

Цей переказ підписало багато свідків. Будовою храму на території укріпленого замку зайнявся Летичівський староста Ян Потоцький, який разом з дружиною також пожертвував значну частину власних коштів. Будівництво монастиря тривало до 1638 року. Сьогодні цей древній храм є діючим.

Домінантою монастиря є костел Успіння Діви Марії, який отримав назву на честь ікони Пресвятої Діви Марії Богородиці, привезеної з Ватикану і дарованою домініканцям папою Климентом VІІI.

У 1724 році завершилася побудова келій монастиря.

Санктуарій Летичівської Богородиці – місце паломництва для багатьох віруючих з України та різних куточків світу. 6 липня 2006 року відзначено Ювілей 400-ліття святині. Протягом Ювілейного року це святе місце відвідало близько 25 тисяч паломників та гостей.

З нагоди Ювілейних Урочистостей у внутрішньому дворі встановлено пам’ятник Папі Римському Івану Павлу ІІ.

Історично комплекс Санктуарію включав у себе храм та приміщення подомініканського монастиря. У відремонтованих частинах сьогодні функціонують Реколекційний дім та Дім паломника, де численні групи дітей, молоді та різноманітних релігійних спільнот переживають свої реколекційні зустрічі. Сьогодні – це одне з прекрасних місць для відпочинку та духовного збагачення усіх, хто прибуває сюди. Зручне розташування в центрі Летичева поблизу траси Хмельницький-Вінниця дозволяє скористатись мандрівникам гостинністю Дому паломника.

Санктуарій також став головним місцем проведення традиційних заходів Кам’янець-Подільської дієцезії: Дня дитини, Паломництво родин, Фестивалю колядок, зустрічей священників, Дня консекрованих осіб, концертів органної музики.

У 1996 році Папа Римський Іван Павло ІІ встановив 6 липня Відпустовою Урочистістю Летичівської Богородиці і з цього часу щорічно з Кам’янця-Подільського та Томашполя протягом тижня тривають піші паломництва до трону Летичівської Богородиці.

Тут знаходиться копія чудотворної ікони Летичівської Богородиці, освячена Папою Бенедиктом XVI.

6 липня 2013 року під час Відпустових урочистостей в Санктуарії Летичівської Богородиці в 235-ту річницю коронації відбулась рекоронація Ікони Богородиці.

Єпископ ординарій Кам’янець – Подільської дієцезії Леон Дубравський наклав корони (освячені Папою Франциском 29 травня 2013 року) на лик Божого Сина та Богородиці. Цей особливий знак пошанування Летичівської Богородиці згромадив на Урочистостях близько 10 тисяч вірян.

 

Контактні дані:

вул.50-річчя Жовтня, 10, смт Летичів, Хмельницька обл., 31500

тел./факс (03857) 2-01-86

Дім Паломника та Реколекційний Дім

тел.(03857) 2-04-53

http://sanctuarium.com.ua

 

Print Friendly, PDF & Email
Поділитися цим:
Show Buttons
Hide Buttons